Poster

Uit GamesMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene informatie

De poster van een game is de afbeelding die rechts op elke gamepagina staat. Dit moet een JPEG, PNG of BMP zijn van minimaal 300 pixels breed, maar bij voorkeur 800 pixels of groter. De volgende typen bronmaterialen zijn toegestaan als poster (in volgorde van afnemende wenselijkheid):

 • De oorspronkelijke gameposter van een game uit het land van herkomst. Het moeilijkste van het vinden van gameposters is het vinden van een goede scan: veel bronnen op internet geven te kleine plaatjes (zoek een bronplaatje van minimaal 300 pixels breed, opdat je niet hoeft te vergroten), of zijn gewoonweg van slechte kwaliteit (onscherp of pixelachtig). Foto's van opgehangen posters in aanzicht dienen vermeden te worden, aangezien dat een aanzienlijke vertekening van de afbeelding oplevert: werk alleen met 'platte' scans.
 • Een screenshot (still) uit de game. Als er geen gameposter van de game die je wilt toevoegen te vinden is, kun je je toevlucht nemen tot een screenshot. Dit komt vooral vaak voor bij games die nog gereleased moeten worden; daar worden namelijk doorgaans pas op het allerlaatste moment posters van vrijgegeven. Kies dan bij voorkeur wel een screenshot uit die enigszins representatief is voor de game (belangrijke personages in beeld, etcetera). Stuur bij screenshots altijd een link naar de site van herkomst mee (in het commentaarveld bij een toevoeging), opdat de crewleden kunnen verifiëren dat de screenshot inderdaad uit de bewuste game komt.

Niet toegestaan als bronmateriaal zijn dus:

 • Concept art
 • Productiefoto's (foto's die op de werkplaats van de developer zijn genomen)
 • Logo's van websites
 • Wallpapers (bureaublad-achtergronden)
 • Soundtrackhoezen
 • Boekomslagen
 • Fan-art (onofficiële posters)

Consolebanden

Een consoleband is een band op de poster die een platform identificeert. PSP posters hebben bijvoorbeeld een zwarte consoleband aan de linkerkant. Xbox360 posters hebben een wit/groene band aan de bovenkant, etcetera. Als een game op meerdere platforms is uitgekomen, dient er een poster toegevoegd worden die geen consolebanden heeft. De poster moet in dat geval representatief zijn voor alle platforms. Eén reden daarvoor is dat we in de Agenda Releasedata van bijvoorbeeld de Playstation geen poster willen zien met een Nintendo-band. Vooral bij nieuwe spellen is het dus belangrijk om een "sexloze" poster toe te voegen. Als je deze niet kunt vinden op het internet, dan kun je de consoleband afknippen van een poster met consoleband. Als een game is uitgekomen op slechts één platform, is het netter om de consoleband te laten zitten.

Problemen met afbeeldingen

Er zijn verschillende redenen waarom een plaatje, dat afkomstig is van een volgens bovenstaande richtlijnen geldig bronmateriaal, toch niet goed kan zijn. Dit heeft dan te maken met de kwaliteit van het plaatje of van de bewerking daarvan. Als je in het commentaarveld bij het toevoegen een link geeft naar de lokatie waar je het plaatje gevonden hebt, kan een crewlid (die vaak wat meer ervaring heeft met een grafisch programma) vaak kleine defecten nog wel wegwerken. Het meesturen van een dergelijke link is niet verplicht, maar als je dit niet doet, zal je toevoeging ook bij kleine defecten in de poster afgekeurd worden.

Het meest voorkomende probleem is pixelachtigheid; dit wil zeggen dat er blokkerige patronen in het plaatje aanwezig zijn, alsof je de pixels kunt zien. Vaak is dit het gevolg van het beginnen met een te klein bronplaatje (minder dan 300 pixels breed), die dan dus vergroot is om aan de eisen van GamesMeter te voldoen. Juist bij dit vergroten ontstaat de pixelachtigheid dan, doordat de pixels nu eenmaal niet groter zijn dan in het kleinere bronplaatje. Zoek dus altijd een voldoende groot bronplaatje, opdat je niet hoeft te vergroten.

Een andere oorzaak voor pixelachtigheid is een overmatige JPEG-compressie. Als je een plaatje als JPEG opslaat, moet je daarbij een compressie opgeven in procenten (waarbij het percentage de overblijvende grootte aanduidt: een instelling van 80% betekent dus dat het plaatje 20% gecomprimeerd zal worden). Doe je dit niet, dan wordt meestal een standaardpercentage van 75% of 85% gebruikt, wat veel te laag is. Kies dus altijd handmatig een compressiepercentage (bij veel programma's moet je 'save as' kiezen om deze optie te krijgen). De voorkeur verdient een instelling van 90% of nog hoger, maar de maximale bestandsgrootte van 25 kB is de beperkende bovengrens. In veel gevallen ben je dus aangewezen op het grootst mogelijke percentage waarbij de bestandsgrootte nog net kleiner is dan 25 kB. Merk op dat het plaatje dat je in beeld ziet altijd het niet-gecomprimeerde plaatje is (en er dus wel goed uit blijft zien); om het kwaliteitsverlies te zien zou je de afbeelding moeten herladen of sluiten en weer openen.

Verder kan het ook voorkomen dat het bronplaatje waar je mee wilt werken al heel erg pixelachtig is, ook als de afmetingen wel voldoende zijn. Dit duidt vaak op overmatige compressie van de kant van de webmaster van de site waar je het plaatje vandaan wilt halen, of dat een gameposter aanvankelijk op een te lage resolutie ingescand is. Hoe dan ook maakt dit het beoogde bronplaatje ongeschikt, en zul je in dit geval dus op zoek moeten naar een ander bronplaatje dat minder pixelachtig is.

Andere redenen waarop een plaatje afgekeurd kan worden zijn onder andere:

 • Het plaatje is onscherp of wazig. Dit is bijna altijd een probleem van het bronplaatje, al worden sommige plaatjes ook iets minder scherp bij het verkleinen (door onvolkomenheden in het algoritme). Kleine scherpte-problemen zijn vaak nog wel te compenseren met een sharpen-filter in een grafisch programma, maar als dit te veel wordt toegepast, leidt dit alleen maar tot pixelachtigheid. Het is dus zaak hier bijzonder mee op te passen, zeker aangezien bij het comprimeren de pixelachtigheid nog eens toe zal nemen.
 • Het plaatje is vaal of verkleurd. Vaak is dit met een grafisch programma wel te verhelpen, maar zeker als verschillende kleuren op de poster in verschillende mate verkleurd zijn, vereist dat enige ervaring.
 • In het plaatje zijn scheuren of vouwen in de filmposter zichtbaar, of het plaatje bevat stickers, website-logo's of vlekken. Dit zijn bijzonder storende effecten in het eindresultaat. De mate waarin deze weg te werken zijn varieert erg van geval tot geval, en is daarnaast natuurlijk afhankelijk van de ervaring die je hebt met een grafisch programma.
 • Het plaatje staat scheef.
 • Het plaatje bevat storende randen.
 • Het plaatje heeft een weinig contrast (of is te donker). Dit kan door verschillende oorzaken optreden, maar is doorgaans met een grafisch programma wel te verhelpen. Als het plaatje te donker is, betekent dit in feite dat het plaatje weinig contrast heeft, en daarnaast gemiddeld veel te donker is. Het hele plaatje lichter maken is dan dus geen oplossing; het contrast moet ook opgevoerd worden. In grafische pakketten is dit via een 'curves'- of 'levels'-functie te bewerkstelligen, maar goed omgaan hiermee vereist enige ervaring. Let er daarnaast op dat gebrek aan scherpte en pixelachtigheid door het lichter maken van een plaatje meer gaan opvallen.
 • Het plaatje bevat een lelijke rastering. Dit wil zeggen dat er een regelmatig patroon van horizontale en vertikale lijnen door het plaatje loopt. De lijnen liggen doorgaans vrij dicht tegen elkaar aan, en zijn niet in alle gedeeltes van de poster even goed te zien, waardoor ze achter het plaatje lijken te liggen en er doorheen schijnen; waarschijnlijk ontstaat dit defect bij het scannen. Met grafische pakketten is dit vaak niet goed weg te werken.
 • De lengte/breedte-verhouding van het plaatje is onjuist. Bij het verkleinen van het bronplaatje, moet je altijd 'keep aspect ratio' aanzetten, opdat de breedte evenzeer verkleint als de hoogte. Doe je dit niet, dan zal het plaatje er uitgerekt of ingedrukt uit gaan zien. Vroeger was dit defect vrij gangbaar, toen alle plaatjes nog precies 300 pixels hoog moesten zijn, maar nu komt dit niet meer zo vaak voor.

Het bewerken van afbeeldingen

Voordat je een poster aan een toevoeging op GamesMeter kunt toevoegen, is het bijna altijd wel noodzakelijk het eerst te bewerken, al was het alleen al om de afbeelding te verkleinen. Voor de meest basale handelingen kun je IrfanView gebruiken. Daarnaast zijn er grafische pakketten, die mogelijkheden bieden veel meer defecten weg te werken, maar die enige oefening en ervarnig vereisen om goed te kunnen gebruiken, ook voor de eenvoudigere handelingen. De bekendste twee zijn het commerciële, in hoog aanzien staande Photoshop en het gratis, open-source The Gimp. Beide pakketten voldoen ruimschoots voor de doelstellingen van een toevoeger op MovieMeter.

Let er wel op dat als je 'op het oog' wijzingen gaat aanbrengen in afbeeldingen, met name in kleuren en contrasten, het resultaat erg afhangt van diverse factoren, zoals monitorinstellingen, monitorkwaliteit en lichtinval in het scherm. Op een andere pc kan het plaatje er dus weer heel anders uitzien. Het is moeilijk om dit te standaardiseren (en sowieso werkt het menselijk oog ook bij iedereen anders), maar probeer al te afwijkende instellingen (heel donker of heel licht) in ieder geval te voorkomen. Let er ook op dat de resolutie van je monitor niet te hoog staat; bij een hoge resolutie zie je minder detail, waardoor het plaatje er bij jou veel beter uit gaat zien dan op andere monitoren met een lagere resolutie. Crewleden gebruiken bij het beoordelen van posters altijd een resolutie van 1024x768.

Het vinden van afbeeldingen

Soms lijkt het alsof er geen geschikte afbeeldingen beschikbaar zijn. Mocht je via Google Images niets kunnen vinden, dan leveren de volgende sites vaak alsnog resultaat: