Plotomschrijving

Uit GamesMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De plotomschrijving van een game is een beknopte indicatie van de game op een gamepagina. Hierbij gaat het vooral om:

 • de aanzet tot de gebeurtenissen in de game, en niet om een volledige beschrijving van de volledige plot.
 • de mogelijkheden van de game.


Lengte

Plotomschrijvingen moeten bij voorkeur een 'gemiddelde' lengte hebben (ongeveer tussen de vijf en de acht regels in het invoerveld); dit komt niet heel precies, maar absurd korte of lange plotomschrijvingen worden geweigerd.

Taal

Daarnaast moet de omschrijving altijd in het Nederlands, ongeacht de taal waarin je de game speelt. Veel meer dan bij berichten is het hier belangrijk een juiste spelling, grammatica en interpunctie te hanteren; gebrek aan aandacht hiervoor bij toevoegers is een terugkerende ergernis onder crewleden. Indien je hulp nodig hebt bij spelling en grammatica, dan is Woordenlijst Nederlandse Taal een handige hulp.

Bronnen

Het schrijven van een omschrijving is het makkelijkst als je de game die je wilt toevoegen zelf gespeeld hebt; als dat niet het geval is, ben je aangewezen op andere bronnen. Sites zoals Wikipedia en MobyGames bieden vaak geschikte informatie voor een omschrijving, maar die moet je dan wel goed uit het Engels vertalen. Ga geen teksten vertalen die je niet goed begrijpt of waarvan je de kern niet inziet. Veel game-omschrijvingen die je op internet vindt, zijn slecht geschreven; daar kun je nooit een goede vertaling van maken. Ga dan liever op zoek naar andere bronnen, maar onthoud dat veel gamerecensies subjectieve plotomschrijvingen zijn. Het beste resultaat wordt vaak behaald door meerdere plotomschrijvingen uit meerdere bronnen naast elkaar te leggen, daaruit proberen te concluderen wat de kern en mogelijkheden van de game zijn, om dat dan vervolgens in eigen woorden weer te geven.

Do's

 • Vermeld behalve het verhaal eventueel iets over de verschillende game modi, missies e.d.
 • Vermeld in je omschrijving eventueel vanuit welk aanzicht de game gespeeld wordt. Of het in bovenaanzicht of vanuit first person view gespeeld wordt, is nuttige informatie.
 • Schrijf de tekst altijd in tegenwoordige tijd, ook als de game nog uit moet komen.

Don'ts

 • Gebruik geen subjectieve zinnen en woorden. "Adembenemende graphics", "geweldige personages" en "de game is nog beter dan zijn voorloper". Dit zijn geen objectieve en nuttige vormen van informatie.
 • Gebruik geen lange opsommingen van namen van personages, steden enz.
 • Probeer beschrijvende formuleringen ("De game gaat over...") te vermijden, maar beschrijf in plaats daarvan de gebeurtenissen en mogelijkheden zelf.
 • Herhaal de titel van de game niet in de omschrijving.
 • Vernoem geen technische details, zoals de systeemeisen of van welke engine de game gebruik maakt.
 • Vertel niet dat de game in multi-player of online modus te spelen is, omdat deze informatie apart toegevoegd wordt. Tenzij je specifieke informatie over de multi-player of online modus hebt.
 • Betrek de ontwerper of uitgever niet in je omschrijving.