Genre-aanduiding

Uit GamesMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De genre-aanduiding is een classificatie-systeem voor gametypen. Op een gamepagina staan één of twee genres aangegeven om een snelle indruk te geven van de aard van een game. Op het moment onderscheidt GamesMeter negentien verschillende genres, die op verschillende aspecten van een game kunnen doelen.

De huidige kiesbare genres zijn: Action, Adventure, Board, Card, Educational, Fighting, Flight, Music, Party, Pinball, Platform, Puzzle, RPG, Racing, Shooter, Simulation, Sports, Strategy en Trivia.

Action

Games waarbij de nadruk op actie ligt. Veel games kunnen in dit genre vallen; denk aan oorlogsgames, vechtgames, shooters, maar ook sommige platformgames. Bekend voorbeeld van een actiongame is bijvoorbeeld God of War.

Adventure

Games waarbij de nadruk op het avontuur ligt. Denk aan het onderzoeken en ontdekken van nieuwe gebieden, grotten en bossen doorwandelen etc. Bekend voorbeeld van adventuregames is de The Legend of Zelda-reeks.

Board

Games die eigenlijk virtuele bordspellen voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan Mario Party of Ultimate Yahtzee.

Card

Kaartspellen. Denk aan Patience, Hartenjagen en Yu-Gi-Oh!.

Educational

Games waarvan het de bedoeling is dat je er ook iets van leert (educatieve games). Denk bijvoorbeeld aan Big Brain Academy.

Fighting

Games waarbij de nadruk op het vechten ligt. Dit kunnen beat 'em up-games zijn, maar ook games waarbij er veel met wapens wordt gevochten of bijvoorbeeld een boksgame. Bekende fighting games zijn bijvoorbeeld Street Fighter, Mortal Kombat, Super Smash Bros. en Tekken.

Flight

Flightgames, of vlieggames, zijn games waarbij de nadruk op het vliegen ligt. Voorbeelden zijn Red Baron, F-19 Stealth Fighter en Microsoft's Flight Simulator.

Music

Bij deze games speelt muziek een grote rol. Denk aan Guitar Hero en Donkey Konga.

Party

Partygames zijn games die je, normaal gesproken in multiplayer, met zijn allen kan spelen om een klein feestje te bouwen. Deze games zijn doorgaans gericht op het brengen van zoveel mogelijk fun op een grotere groep dan 2 personen. Bekende voorbeelden zijn Mario Party, Buzz! The Mega Quiz, Singstar en Wii Play.

Pinball

Pinballgames zijn games die volledig zijn gericht op het spelen van pinball. Een bekend voorbeeld hiervan is Pinball Fantasies.

Platform

De speler speelt hier een personage die voornamelijk van platform naar platform moet springen. Ook komt de speler regelmatig vijanden en eindbazen tegen die verslagen of ontweken moeten worden. Tussendoor kan de speler ook punten en bonussen verdienen door bepaalde dingen op te pakken. Bekende voorbeelden van platformgames zijn Super Mario, Donkey Kong en Commander Keen.

Puzzle

Dit zijn games die voor een groot deel zijn gericht op het oplossen van puzzels. Denk bijvoorbeeld aan Tetris of Mario vs. Donkey Kong.

RPG

Kenmerkend voor een RPG, oftewel Role Playing Game, is dat je een of meerdere personages speelt waarvan zijn/haar karakterontwikkeling een essentieel onderdeel van het spel is. Bekende voorbeelden van RPG's zijn Final Fantasy, The Legend of Zelda en Chrono Trigger.

Racing

Bij deze games ligt de nadruk op het racegedeelte. Bekende voorbeelden zijn Need for Speed, Mario Kart, Grand Turismo en Colin McRae Rally.

Shooter

Hier ligt de nadruk op het schieten. Bekende shootergames zijn Call of Duty, Medal of Honor, Half-Life, Halo en Resident Evil.

Simulation

Bij deze games ligt de nadruk op het simuleren van iets, de werkelijkheid na te bootsen. Denk aan Harvest Moon, Flight Simulator, The Sims, Football Manager en natuurlijk Rollercoaster Tycoon.

Sports

De naam zegt het al, hier ligt de nadruk op sport. Het zal om games gaan die gaan over het uitoefenen van bijvoorbeeld: atletiek, balsporten, behendigheidssporten, krachtsporten, paardensport, wandelsport, watersport, wielersport en wintersport.

De meeste takken van motorsport zullen echter vallen onder het genre Racing, en de meeste vechtsporten zullen het genre Fighting vertegenwoordigen.

Strategy

Bij deze games zul je een strategie moeten uitdenken en toepassen om je doelen te bereiken. Denk aan Red Alert, Civilization, Age of Empires, Rome: Total War en Warcraft.

Trivia

Bij triviagames speelt het beantwoorden van vragen een grote rol. Een bekend voorbeeld is Buzz! The Music Quiz.