Criteria voor toevoegbaarheid

Uit GamesMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De criteria voor toevoegbaarheid zijn de eisen waaraan een game zelf moet voldoen om te worden toegevoegd aan GamesMeter, dus niet de eisen waaraan de toevoeging moet voldoen (plotomschrijving, goed plaatje, etcetera); informatie daarover is elders op deze wiki te vinden.

Toevoegbaar zijn normaal gesproken alle games die officieel op de Nederlandse en Vlaamse markt uitgebracht zijn, en in de winkel verkrijgbaar zijn of zijn geweest.

Overleg bij twijfel na het lezen van deze wiki-pagina eerst met een crewlid of de game die je wilt toevoegen aan de criteria voldoet.

Freeware, Indie en Mobile Games

Niet zomaar alle gratis, indie en mobile games worden toegelaten. Er zijn in deze categorie veel games te verkrijgen die niet interessant zijn om op GamesMeter toe te laten. De volgende regel geldt voor alle games:

  • Het spel moet op zichzelf staan, en niet onderdeel van een groter stuk software (zoals een operating system of een andere game) uitmaken.
  • Browser-based games worden niet toegelaten.

Verder moet het spel aan één van de volgende twee eisen voldoen:

  • De ontwikkelaar van de game moet al op GamesMeter bekend zijn.
  • Er is aantoonbare media-aandacht voor de game geweest. Als er aankondigingen, reclame, recensies of grote gamesites te vinden zijn, duidt dit erop dat het niet om zomaar een klein onbenullig freeware spelletje gaat.

Add On's en Expansion Packs

Er zijn drie soorten add-on's, expansions packs en andere uitbreidingen te onderscheiden:

  • Uitbreidingen waar de originele game niet voor nodig is, en waarbij de originele content niet herhaald wordt. Deze mogen toegevoegd worden.
  • Uitbreidingen waar de originele game niet voor nodig is, maar waarbij de originele content wel in zijn geheel herhaald wordt. Het gaat hier vaak om een soort van 'special editions' of 'extended editions'. Denk bijvoorbeeld aan een heruitgave van een racegame waarbij de originele content aanwezig is, en waaraan nieuwe content is toegevoegd: nieuwe auto's, nieuwe tracks etc. Deze mogen niet worden toegevoegd.
  • Uitbreidingen die vereisen dat je de originele game hebt, maar waarbij het puur om andere/nieuwe content gaat. Deze mogen wel toegevoegd worden.

Downloadable Content (DLC)

Downloadable Content mag worden toegevoegd mits het aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • De Downloadable Contant kan gezien worden als een op zichzelf staande game, met een nieuw verhaal en nieuw 'te gamen' inhoud ter aanvulling van de singleplayer campagne.
  • De minimum speelduur bedraagt 45 minuten.
  • Mappacks, missionpacks en itempacks mogen niet worden toegevoegd.

Remakes

Een lastig punt van beoordelen is of sommige remakes als losse toevoeging toegevoegd moeten worden, of dat een remake onder de originele toevoeging gezet dient te worden. Spellen die tien jaar na het verschijnen van de originele release onder dezelfde naam en met hetzelfde verhaal opnieuw worden uitgegeven, maar waarvan de gameplay drastisch is veranderd, worden apart toegevoegd. Ook HD-remakes worden niet apart toegevoegd, tenzij de gameplay drastisch veranderd is.

Real life simulators

Een game speel je voor je eigen vermaak. 'Real life simulators', zoals Second Life, waarin je je net als in veel games ook in een virtuele wereld begeeft, beperkt zich niet slechts tot vermaak maar ook tot andere aspecten van het dagelijkse leven. Dergelijke software wordt niet toegelaten op GamesMeter.

Links

Discussie op het forum over de criteria voor toevoegbaarheid